Jubileumsgala - Radio Nostalgi 25 år
Årets gala präglas av Radio Nostalgis 25 årsjubileum och av artister från kanalens egen Hall of Fame.

Under de 25 år som Radio Nostalgi varit verksamma har vi lyssnare kunnat ta del av intervjuer och musik av artister, låtskrivare och musiker vars karriärer och framgångar har satt djupa spår i såväl Sverige som på den internationella musikkartan. Kanalen har dessutom instiftat utmärkelsen Radio Nostalgi Hall of Fame för att uppmärksamma dessa musiker och artister ytterligare. Hittills har ett hundratal personer blivit invalda.

Galans artister

2004 fick The Cadillac Band sitt namn genom den före detta Elvis-trummisen DJ Fontana. Ett enkelt val om man, precis som Elvis, gillar Cadillacs, tyckte Fontana och bandet kunde bara hålla med. På repertoaren står bland annat låtar av Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Ricky Nelson m.fl. The Cadillac Band har spelat med flera kända musiker i USA och blev 2011 invalda i Rockabilly Hall of Fame i Jackson, Tennessee.

Janne Lucas är välkänd inte minst från tiden i bandet Lucas – ett av de populäraste svenska popbanden på 60-talet. Han är också ihågkommen för bidraget Växeln Hallå, som blev tvåa i Melodifestivalen 1980, och Rocky Mountain, trea bland fem melodier 1981.  Janne Lucas var också pianist i frågeprogrammet Vi i Femman och numera åter aktuell med sitt eget band. Sedan flera år är han dessutom knuten till The Cadillac Band och deras turnéer.

Gitarristen Terry Wayne är född i England och upptäcktes av agenten Sid Royce 1955. Wayne säkrade en betydelsefull plats i BBC-programmet 6-5 Special där artister som Tommy Steele och Lonnie Donegan gjort succé. Efter turnéer och skivinspelningar i England kom Terry till Sverige för spelningar i början av 60-talet och är sedan 1965 bosatt här. Bland hans senaste album märks The Terrific Terry Wayne (2008) och singeln Teenage Boogie/Matchbox (2010) som Terry Wayne & Tom Rocker Band.

Basisten Jerry Scheff, född i Denver, Colorado, slog igenom redan som 16 åring och anlitades snart till skivinspelningar med Bobby Sherman, Johnny Rivers, Neil Diamond, Nancy Sinatra, Pat Boone, Sammy Davis Jr och The Monkeys för att bara nämna några. I juli 1969 blev Jeff medlem i Elvis TCB Band där han spelade fram till Elvis död 1977. Utöver turnéer och framträdande med Elvis ibland annat Las Vegas medverkade han också på flera skivinspelningar, t.ex. Aloha From Hawaii Via Satellite samt i flera dokumentärfilmer om Elvis Presley. Under senare år har Jeff arbetat med Bob Dylan, John Denver. Elvis Costello, The Doors m.fl.

Ove Pilebo började sin sångkarriär i Four Seven och upptäcktes 1970 av Streaplers som han blev trogen i 14 år. Under den tiden blev bandet landets mest bokade orkester och framgången med LP:n Lady Banana, som såldes i 150 000 exemplar, belönades med både guld- och platinaskiva. 11 låtar blev det samtidigt på Svensktoppen med bl.a. hiten Valentino på första plats.
Ove Pilebo turnerar numera med The Cadillac Band.

Linda Gail Lewis är syster till Jerry Lee Lewis. Precis som sin bror är hon pianist och rocksångare och har turnerat under eget namn i både Europa och USA. Hon är född i Ferriday, Louisiana, USA och började sin karriär som 14-åring i början av 1960-talet. Till en början ingick hon i kören på Jerrys turnéer, där de även gjorde en och annan duett tillsammans. 1971 blev det Sverigepremiär för Lindas del, även då i sällskap med Jerry. Linda har släppt ett flertal album och framträder emellanåt med dottern Annie Marie Lewis.

The Spotnicks har sedan 1961 skrivit in sig i den svenska musikhistorien genom sina världsturnéer och räknas kanske som vår första stora musikexport.
Det har under åren blivit ett femtiotal LP-skivor, den första gavs ut 1962 och blev känd över hela Europa genom flitigt spelande i Radio Luxemburg. Bandet blev särskilt populära i Japan där deras LP såldes i flera miljoner exemplar. Mycket tack vare gitarristen Bo Winbergs tekniska kunnande skapades det speciella Spotnicks-soundet som sedan blivit världsberömt.

Låtskrivaren och rocksångaren Gert Lengstrand var med och startade Streaplers 1959 men lämnade orkestern 1966. Bandet fick sitt genombrott med Diggity Doggety, hamnade tvåa på Tio i Topp och spelade förband till The Beatles.
Som låtskrivare är Gert Lengstrandvälkänd med flera vinnarbidrag i Melodifestivalerna b.a. Eloise med Arvingarna 1993 och Tusen Och En Natt 1999 med Charlotte Nilsson. Den senare vann även Eurovision Song Contest i Jerusalem 2000. Idag turnerar Gert med Mule Skinner Band.

Bjarne Lundqvist är mångårig trummis och sångare i såväl Flamingokvintetten som Streaplers. Ingår numera i Mule Skinner Band.

1972 vann Leffe Carlsson rikstävlingen Sveriges Rockprins på Gröna Lund i Stockholm. Året efter turnerade han runt om i Sverige som vår mest bokade Folkparksartist. Leffe ingick också i Cheers och Fruit, vilka turnerade runt om i Norden. I samband med en turné i Nederländerna med gruppen Fruit hamnade låten Someday på de holländska hitlistorna och spelades frekvent i populära Radio Caroline. Leffe har också turnerat ihop med Bonnie Tyler och Elvis Presley-musikerna Scotty Moore och DJ Fontana. TV-showen Svensk Rock’n Roll 30 år är ett annat forum där Leffe medverkat i tillsammans med olika rockikoner.

Basgitarristen Magnus Rosén blev känd genom hårdrocksbandet Hammerfall, i vilket han spelade 1997-2007. Idag turnérar han runt världen med spanska Avalanch, men spelar sedan 2015 också i  brasilianska Shadowside. Under åren har det blivit en mängd skivor och otaliga liveframträdanden inför rekordpublik. Magnus har även ingått i delegationer till flera länder, bl.a. Kina, där han gjort uppskattade soloframträdanden.
Bland utmärkelserna utöver guldskivor och grammisnomineringar märks Save The Earth Prize 2009 och Euro Awards med Hammerfall.

Kvällens konferencier är Jan Kotschack, son till Radio Nords grundare Jack Kotschack och författare till boken ”Stick iväg Jack! – Historien om Radio Nord”.

Radio Nostalgi drivs av ideella krafter sedan 1993.
Efter en förfrågan från Little Steven i Bruce Springsteen East Street Band 2008 sänder kanalen hans två timmars radioshow ”Little Steven’s Underground Garage” varje lördag och kan faktiskt notera ett jubileum även här – 10 år.

Allt eventuellt överskott från galan tillfaller Barncancerfonden.

Spelas 

Söndag 4 november 18.00

 

Speltid

Ca 3 timmar inklusive paus

 

Arrangör

Radio Nostalgi

Köp på Ticketmaster

Turistbyrån

0300-83 45 95