Cie Massala - Oüm

Kungsbacka Teater, Kungsbacka

 

Cie Massala är tillbaka i Halland med Oüm – en glädjefylld hyllning till livet. En föreställning inspirerad av legendariska sångerskan Oum Kalthoum.  När de turnerade i Sverige 2019 med NÄSS lyckades deras akrobatiska danssteg och oupphörliga rytmer trollbinda den hänryckta publiken. Nu återvänder det franska kompaniet med föreställningen Oüm – en glädjefylld tribut till livet. 

Egensinnigt och nyfiket kombinerar den virtuosa marockanskfödde koreografen Fouad Boussouf kraften i hiphop med rytmer från nordvästra Afrika. Hans verk är en fusion av dansstilar som alla samlas under ett tak av marockanska rytmer och arabiska influenser. 

Den här gången låter han sig inspireras av egyptiska Oum Kalthoum, arabvärldens absolut främsta sångerska som kunde improvisera i timmar, samt Omar Khayyam, en persisk poet och matematiker som levde på 1000-talet. Föreställningen Oüm är en hommage till dem båda – ett eko mellan Beirut och Kairo, den magnifika prosan från en persisk poet och resonansen av en feministisk röst från öst. 

Oüm är i huvudsak poesi, dans och musik som förenas för att fira nuet. Med sex dansare och två livemusiker på oud, gitarr och slagverk bjuds vi på dans som överskrider stilistiska barriärer och får oss att ryckas med i deras svettframkallande intensitet.

Ett verk av koreografen och dansaren Fouad Boussouf 

Fouad Boussouf är en koreograf och dansare som rönt framgång med sitt unika rörelsevokabulär. Med utbildning i hiphop, en akademisk examen i sociologi och med inspiration från andra dansformer blir hans verk en imponerande sammansmältning av olika discipliner. Han låter sina verk inspireras av sin hembygd i Marocko och arabvärlden och är alltid influerad av angelägna samtida ämnen. 2010 grundade Fouad Boussouf sitt danskompani Cie Massala. 

Dansnät Sverige har tidigare turnerat Cie Massalas föreställning NÄSS (2019).

MEDVERKANDE

Koreograf: Fouad Boussouf

Koreografassistent: Sami Blond

Framförd av: Nadim Bahsoun, Sami Blond, Mathieu Bord, Loïc Elice, Filipa Correia Lescuyer, Mwendwa Marchand

Musik: Mohanad Aljaramani (oud, slagverk, röst), Lucien Zerrad (gitarr, oud)

Ljud: Marion Castor, Lucien Zerrad

Dramaturgi: Mona El Yafi

Scenografi: Raymond Sarti

Kostym: Anaïs Heureaux

Ljus: Fabrice Sarcy

Produktion: Compagnie Massala

Foto: Elian Bachini

Porträtt-foto: Karo Cottier

På turné med Dansnät Sverige hösten 2021

Oum Kalthoum

Egyptiska sångerskan Oum Kalthoum var omåttligt populär i sitt hemland och i övriga arabvärlden. Hon fick uppmärksamhet tidigt under sin karriär, och familjen flyttade 1922 till Kairo för att hon skulle få större möjligheter. Från slutet av 1920-talet var hon Egyptens populäraste sångare, och från 1937 fram till kort tid före sin död 1975 höll hon varje månad en konsert som sändes i direktradio och som nådde ut till flera miljoner lyssnare. Genom sin repertoar som gick från klassisk och religiös arabisk musik till mer populära och folkliga sånger, och genom sin enastående improvisationsförmåga, blev hon legendarisk i den arabiska världen och hennes otaliga skivinspelningar spelas ofta i både offentliga och privata sammanhang.

Speltid:

60min

Arrangör:

Rum för dans

På turné med Dansnät Sverige hösten 2021

Boka

Mer från Kungsbacka Teater

Utbud

Hitta hit