Cullberg / Jefta van Dinther - Islands

Kungsbacka Teater, Kungsbacka

13 dansare i en föreställning om ett alternativt samhälle, i karantän från resten av mänskligheten. Här ljuder rösterna alltid i kör. Här förvandlas melankoli till överlevnadsstrategi och dans till ett vapen.

Sedan 2019 är Jefta van Dinther huskoreograf för Cullberg. Den arkaisk-futuristiska diptyken ”On earth I´m done” var hans första soloverk för kompaniet där vi förflyttade till en plats som slitits ut ur tid och rum.

– I många kulturer symboliserar berg beständighet, stabilitet och en väg till andlighet. Vi ber till bergen och från bergen om vägledning. Öar däremot är omgivna av vatten, isolerade och bär på en motsägelsefullhet; de kan samtidigt vara skyddade fristäder och omstörtande enklaver. Deras avskildhet rymmer både skönhet och fara, säger Jefta van Dinther.

I hans andra verk Islands blickar han tillbaka och försöker minnas en värld som inte längre finns. Tillvaron måste byggas upp från grunden – likt bosättare på en främmande planet måste invånarna lära sig leva på nytt. Så skapas nya och disparata logiker. Islands är en föreställning om ett alternativt samhälle, i karantän från resten av mänskligheten. Här ljuder rösterna alltid i kör. Här förvandlas melankoli till överlevnadsstrategi och dans till ett vapen.

– I Islands beger vi oss till en plats där mänskligheten inte längre går att ta för given. De varelser vi möter här tänker, agerar och talar med något som liknar mänskliga känslor, men deras inre liv är syntetiska. Deras sociala interaktion är hackad, deras fortplantning ett gränssnitt och omsorgen de visar planeten automatiserad, säger Jefta van Dinther.

Jefta van Dinther

Jefta van Dinther (SE/DE) är koreograf och dansare, baserad i Stockholm och Berlin. Han växte upp i Sverige och flyttade senare till Nederländerna där han tog examen från Amsterdam School of the Arts (MTD), 2003.Hans arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och iscensätter nästan alltid ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet.

Jefta van Dinthers verk inkluderar: The Quiet (2019), Dark Field Analysis (2017), Protagonist för Cullbergbaletten (2016), As It Empties Out (2014), Plateau Effect för Cullbergbaletten (2013), THIS IS CONCRETE (2012), GRIND (2011), The Blanket Dance (2011), Kneeding (2010), The Way Things Go (2009) och IT’S IN THE AIR (2008).

2021 och 2022 har diptyken On Earth I’m Done för Cullberg urpremiär. Soloverket Mountains, Van Dinthers första verk i egenskap av associerad koreograf, har urpremiär 20 maj 2021. Del 2: Islands, med 13 av Cullbergs dansare har premiär våren 2022.

2019 satte Jefta åter upp Plateau Effect, nu för Staatsballet Berlin. Verket ingick i deras repertoar i Komische Oper Berlin. Jefta skapade också koreografin till musikvideon Monument (2015) av Robyn & Röyksopp.

Jefta undervisar i koreografi och var under åren 2012-2014 konstnärlig ledare för MA-programmet i koreografi vid dåvarande Dans och Cirkushögskolan (DOCH), numera Stockholms konstnärliga högskola/Stockholm University of the Arts.

2012 tilldelades Jefta Birgit Cullberg-stipendiet av Konstnärsnämnden. 2013 tilldelades han svenska konstkritikers pris för bästa produktion; Plateau Effect, som också valdes till Scenkonstbiennalen i Malmö 2015. Föreställningen GRIND tilldelades finska Säde-priset för bästa ljusdesign och ytterligare tre priser på Favoriten Festival i Dortmund, 2012.

2019-2022 är Jefta van Dinther associerad koreograf till Cullberg tillsammans med Alma Söderberg och Deborah Hay.

Koreografi
Jefta van Dinther

Ljuddesign
David Kiers

Kostym/scenbild
Christina Nyffeler

Ljusdesign
Jonatan Winbo

Foto
Ninja Hanna

ARRANGÖR

Rum för Dans

Boka

Mer från Kungsbacka Teater

Utbud

Hitta hit