Hedwig and the Angry Inch

Det har regnat priser över den amerikanska succémusikalen Hedwig and the Angry Inch, som har tagit både Broadway och off-Broadway med storm. Den som är fylld av humor, hjärta och svärta. Här ryms både ett existentiellt djup och en vi­suell fest med flera kostymbyten och läckra peruker. Musiken är inspirerad av artister som David Bowie, Lou Reed, Iggy Pop, Debbie Harry och John Lennon, av den tidiga punken och av 70-talets androgyna glamrockscen.

Det är konsert i en liten lokal. På scenen står rockartisten Hedwig och hennes band The Angry Inch. Hedwig berättar gripande, vårdslöst och fräckt om sitt liv. Allt från uppväxten i Östberlin, om längtan efter frihet och väs­terländsk musik till den misslyckade könskorrigeringen. Om alla svek hon upplevt – och om alla gånger hon rest sig upp igen.

Hedwig kan vara en av de mest unika karaktärer du sett på en scen. Hon har udd. Hon har revanschlust. Hon vill berätta sin historia. Men mest av allt har hon en innerlig och ärlig önskan om att få vara en fri och hel människa.

Hedwig spelas av den mångsidige och mycket karismatiske artisten Lindy Larsson och Hedwigs gnistrande motpol finner vi i Yitzak, som spelas av Sara Lehmann. I musikalen möter vi även ett rockband med fyra musiker. Regisserar gör Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi.

Hedwig and the Angry Inch startade Off-Broadway 1998, filmatiserades 2001 och blev då nominerad till en Golden Globe för bästa huvudroll av John Cameron Mitchell. Den gick upp på Broadway 2014 och vann då fyra Tony Awards en Golden Globe för bästa huvudroll av John Cameron Mitchell. Därefter gick den på nationell turné i USA. Musikalen har spelats i flera uppsättningar i olika länder, bl.a. på Göta Lejon med Ola Salo, och Stockholms Stadsteater med Johannes Bah Khunke i titelrollerna.

Uppsättningen är en samproduktion mellan Malmö Stadsteater, Malmö Opera och Riksteatern. Musikalen spelades i Skåne under våren och i höst tar Hedwig och hennes band över landets riks­teaterscener. Så vad väntar du på? Upp med händerna i luften för Hedwig and the Angry Inch!

Här kan du se en trailer av musikalen.