Politisk dans i höst

When Monday Came

Koreografen Ina Christel Johannessen har skapat ett verk kring rädslan och maktlösheten som skogsbränder skapar. When Monday Came är inte bara en berättelse om naturens raseri, utan också om den djupt existentiella kris som vi står inför. Vad gör vi nu? Varningarna har aldrig varit tydligare. När Ina Christel Johannessen körde genom Australien frågade hon sig: Vad händer med människor när deras miljö förbränns? Vilka mänskliga förhållanden representerar förstörelsen? Och vad händer när elden slocknat?

When Monday Came är den andra delen i ZVCs triologi med globala klimatförändringar som tema. Tidigare har Kungsbacka Teater visat verket Frozen Songs. Den handlade om fröbanken på Svalbard där 800 000 frörer lagras, som kan komma att bli vår räddning i framtiden.

Koreografi: Ina Christel Johannessen

Medverkande dansare: Ole Willy Falkhaugen, Hugo Marmelada, Dorotea Saykaly, Camilla Spidsøe, Ole Kristian Tangen, Line Tørmoen.

Musik: Tommy Jansen

Här kan du se en trailer av verket.

Nasty

Nasty är ett feministiskt statement som fullkomligen vrålar för kvinnors rätt till självbestämmande. Med fokus på de förväntningar, begränsningar och attacker som riktas mot våra kroppar får vi uppleva en osminkad betraktelse av vår värld. En värld där ondskan gömmer sig i samhällets strukturer – men också i oss själva.

Föreställningen undersöker kvinnors kroppar som ständigt betraktade objekt, hur de definieras och hur motstridiga krav och förväntningar formar den kvinnliga kroppen. Verket ger publiken en oförskönad tolkning av verkligheten, där ondskan ruvar både i samhällets strukturer och i oss själva. Nasty blottar dansarens kropp i den hårda och kalla världens korsdrag.

Susanna Leinonens koreografi gottar sig inte i kroppslighet och våld, utan avslöjar den vardagliga brutalitet som vi riktar mot andra och oss själva. Arvo Pärts känsliga och uttrycksfulla musik kontrasterar mot och kompletterar vår hårda uppfattning av världen.

Koreografi Susanna Leinonen

Dansare Tiia Huuskonen, Elina Häyrynen, Natasha Lommi, Elisa Tuovila och Erika Vilander

Musik Arvo Pärt

Här kan du se en trailer av verket.